Hvordan lærer du best? | En guide til de ulike læringsstilenene

Vi er alle forskjellige, også når det gjelder kompetanseheving og hvordan vi tilegner oss ny kunnskap. Noen foretrekker å sitte og analysere på et detaljert nivå, mens andre ønsker å danne seg et helhetsbilde først. Som oftest har vi en måte eller en kombinasjon av flere læringsstiler som passer oss når vi skal tilegne oss ny informasjon. Er du klar over hvordan du lærer best? Vi går gjennom de ulike læringsstilene etter VAK-modellen til Neil Flemming, og argumentene som taler mot teorier og modeller rundt dette emnet.

 

different_types_of_learning_1200x630

 

Visuell læring


Synet er den primære sansen som brukes i læring. Det kan være gjennom bilder og illustrasjoner, bevegelig materiale i form av video, diagrammer og tabeller. Skriving og lesing brukes blant annet som en metode for å huske nye ting. Liker du å bruke farger for å skape struktur og har lettere for å huske ansikter, men er dårlig på å huske navn? Ja, da kan det hende du lærer best ved å bruke synet.

💡 Teknologi og metoder du kan bruke:


Les gjennom nødvendig materiale og ta notater for å lettere kunne gå tilbake til det du tidligere har lest om, gjerne med fargeblyanter for å markere nødvendig og viktig informasjon. Et tankekart er en utmerket måte for å få et visuelt bilde som vil oppsummere de viktigste delene basert på det aktuelle emnet.

 

Auditiv læring

Akkurat som navnet tilsier, lærer du best her ved å bruke hørselen. Det kan være gjennom et digitalt kurs eller en annen muntlig form. For denne personen er det lettere å huske navn enn ansikter. Du foretrekker å jobbe i grupper hvor du kan diskutere ulike problemstillinger og brainstorme ideer med andre.

💡 Teknologi og metoder du kan bruke:

Høytlesing og gjennom samtale er studieteknikker som fungerer godt for denne personen. Også her kan instruksjonsvideoer være en god metode da denne bruker hørsel for å fange opp informasjon. Podcaster er en populær måte å lære nye ting på og passer for de som foretrekker å lytte mens de er på vei til jobb eller skole.

 

Kinestetisk læring/Taktil læring


Her er det desto viktigere å forstå hensikten bak hvorfor det er viktig å lære faget. Dersom vedkommende opplever at dette mangler, fører det ofte til manglende engasjement og interesse. Bevegelse og empati vil være viktig i læringen. Det er «Learning-by-doing» som gjelder, og det vil være avgjørende med med praktiske oppgaver og en mulighet for å teste det selv i stedet for å lese eller lytte deg til svaret.

💡 Teknologi og metoder du kan bruke:

Ta hyppige pauser og bytt plass eller miljø hvis mulig. Gruppeøvelser og workshops vil være nyttige metoder da de åpner for refleksjonsmuligheter. Til slutt vil det å få solide tips og å kunne sette teori ut i praksis gi verdi for denne personen.

Hvordan kan du anvende teoriene om læringsstiler?

I skolesammenheng er spørsmålet om ulike læringsstiler et tema som er mye diskutert, hvor alle parter ikke er helt enige. Noen mener at teoriene om læringsstiler ikke er basert på vitenskap, men kun populærkultur. Dette fordi det ikke finnes nok empiriske studier som underbygger de ulike teoriene og modellene i praksis. At vi alle har ulike måter å lære på ses på som en selvfølge, men det som stilles spørsmål ved er om forskjellene mellom disse ville ha så stor og betydelig innvirkning på læringen.

Til tross for at ulike teorier og modeller rundt læringsstiler ikke er basert på noe vitenskapelig grunnlag, kan vi heller se det som en veiledning for oss selv når det gjelder vår læring. Ved å få en forståelse for at det finnes ulike måter å lære på, kan vi bli mer bevisst på hva som fungerer best for oss selv og gruppen vi samarbeider med. Hvis ikke, har vi en sjanse til å prøve ulike læringsstiler og metoder for å finne ut av det.

 

Hvordan kan du som leder/HR anvende læringsstiler på arbeidsplassen?

På jobben kan vi i stor grad påvirke vår måte å jobbe og tilegne oss kunnskap på, enten det er ved å lese og skrive, lytte til en podcast eller et foredrag. Men som leder eller HR-profesjonell kan du ha disse læringsstilene i bakhodet. Å variere måten vi jobber på gir oss ikke bare nytte av aspektet læringsstiler, men bidrar også til variasjon i arbeidet og bedre samhold og kommunikasjon i gruppen.

Som leder kan du for eksempel organisere en eller flere workshops i måneden hvor dere sammen diskuterer hvordan man kan jobbe mot fastsatte mål. Gjerne på en kreativ måte hvor man kan diskutere ulike spørsmål og tilnærminger i ulike smågrupper.

 

Innvolver teamet og spør dem hvordan de vil jobbe.

 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert: Få de siste nyhetene, oppdateringene og tipsene rett i innboksen din.

Vil du prøve tjenesten vår? Start en 7-dagers gratis prøveperiode

Her kan du gjøre deg kjent med vår personvernerklæring.